Pages

Saturday, February 11, 2012

SERBA SEDIKIT TTG USRAH..


PERTAMA: Tanya pada diri, pernah x rasa kemanisan usrah sebelum ni
KEDUA: kenalpasti sebab rasa jauh dengan usrah
yang baik boleh ambil, yang buruk buang jauh2
KETIGA:cuba guna pendekatan 'belum cuba belum tahu'

Tambahan pula,

USRAH adalah Sunnah Rasulullah saw
ketika permulaan islam nabi dan para sahabat berkumpul di rumah al-arqam
Bila sebut sunnah, maka ada di situ kebaikan dan ganjaran yang Allah akan beri,

Antaranya

Sabda Nabi saw: barangsiapa yang menghidupkan sunnahku, maka dia kasih padaku, barangsiapa yg kasih padaku, maka di akan bersamaku di syurga
tambahan yg lain
kena jelas apakah matlamat usrah yg ingin dicapai

1. Ukhuwwah
2.Perkongsian ilmu/pendapat
3.Menghidupkan sunnah Nabi saw

Yang berperanan utk mencapai matlamat ini bukan hanya terletak pada naqibah sahaja, tetapi anak usrah juga kena mainkan peranan bila semua main peranan, InsyaAllah kemanisan usrah akan dirasai oleh semu. Usrah tidak semestinya dalam bulatan
buatlah macam manapun yang penting matlmat usrah itu tercapai.

wallahua'alam :D

HE'S AROUND..



No matter what we does, HE knows..
No matter what we speak, HE listen..
No matter where we stand and go, HE sees..
No matter what we think, HE knows..
No matter who we love, HE love backs without any request..

No matter..no matter... n no matter...
HE'S AROUND US, HE SEES, HE LISTEN, HE KNOWS EVERYTHING.

^_^

THE PATH

‎~Sometimes we enjoy n cheerish our life so much till one fine day we forgot that our heart, our soul n our mind are so empty..this is because we guide our life without Allah's guidance. And the result of happiness that we get just a life without light, dark inside our soul n spread it to our mind with badness things.~

(Anything happens with Allah guidance is more valuable than something that we create ourself) ^_^

IS THAT U?! ASK URSELF 1ST !

~Buka FACEBOOK memanjang je, dari pagi sampai malam...~
~Entah solat ke tidak, tak tahula...tnya diri betul ke tak?~

~Pagi-pagi gayut kat telefon memanjang je...boleh pulak mata tu tahan ngantuk,~
~Tapi bila ajak Qiyammullail..panjang je alasannya, ngantukla pulak katanya,
betul ke tidak?...x tahula, tnyala diri..~

~Malam pulak berjaga sampai ke subuh boleh pulak, katanya stay up nak study,~
~Padahal tengok citer korea, studyla sangat..~

~Time maghrib ajak gi surau solat jemaah sama-sama,katanya solat kt umah lagi senang, surau tu jauh, banyak pulak songehnya..~
~Padahal suraunya tepi umah je kot..~
~Katanya nak solat kt umah, padahal sanggup gi kedai kopi melepak tengok bola bolehla pulak..~

~Ajak baca al-Quran sama-sama, bagi lancar sebutan dan isi masa lapang, katanya dari baca Quran bek gi main kat padang, jaga kesihatan katanya..kononla..~
~Padahal tak nak ngaku malas nk baca sebenarnya..~


REALITI KITA SEKARANG, TIADA PRINSIP HIDUP YG TETAP, ALASAN JE BANYAK.
SO BAGAIMANA NAK HIDUP KITA DIBERKATI JIKA SEMUA TUNTUTAN YG WAJIB DI ANGGAP REMEH..
ISH2...RENUNGAN BERSAMA ^_^