Hati & Cinta...:: Cinta insani kerana Ilahi, berputik adanya Iman..Kembang mekar hingga ke syurga, tiada yg lebih wangi drpnya..Andai iman tiada dijiwa, sudah pasti cinta bertunas krn nafsu, mulalah syaitan mengambil peranan menyemburkan debunga dosa dan noda..akhirnya belum sempat ia mekar, terus layu, jatuh ke bumi, tiada lagi yg sudi memandang, jauh sekali untuk mengambilnya lagi ::.

.:: Kegembiraan biarlah seiring dengan kesyukuran, kesenangan pastikanlah dikongsi bersama.. sedih dan kecewa, biarlah berlinangan air mata sekalipun, sematkanlah diri dgn sifat redha dan berharap kpdNya..Kegelisahan akan lenyap bila diri dialunkan dgn zikrullah..Yakinlah setiap sesuatu penyakit ada ubatnya, termasuklah ubat untuk hati dan jiwa ::.

.:: Cinta dimadah tandanya ikhlas..Ikhlas itu bercambah dari hati yg suci..Jika diluah kerana Ilahi, itulah cinta sejati buat insani....Indahnya bercinta kerana Allah, tersemat dijiwa terus tersimpan dihati..Bukan hanya untuk sementara, namun buat selama2nya ::.

.:: Kbhagiaan itu bknlah diukur pd kekayaan duniawi,krn ianya juga mmpu mnenggelamkan insan dlm kbinasaan akhirat.Bknlah brerti lgsung tdk mmerlukan,namun biarlah bpada2 agar hati tak trus tpaut pd dunia hgga lupakan akhirat.Kbhgiaan diri adlh btunjangkn ksyukuran,ksbran&kredhaan yg tsemai dlm diri ats sgl krniaan yg dmili...ki hgga tcium bau2 syurga.Itulah kbhgiaan hakiki walau miskin ddunia lagi,kkayaan hati prlu dimiliki ::.

.:: Kadngkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari.. ::.

.:: Usah diratapi perpisahan dan kegagalan bercinta kerana hakikatnya jodoh itu bukan ditangan manusia. Atas kasih sayang Tuhan kau dan dia bertemu dan atas limpahan kasihNYA juga kau dan dia dipisahkan bersama hikmah yg tersembunyi. Pernahkah kau terfikir kebesaranNYA itu? ::.

.:: Jika mahu mdapatkan yg soleh,kurangkan agenda mCARI si Soleh,ttp berusahalah mJADI yg solehah.Jka inginkan yg solehah,jgnlah cerewet mCARI yg solehah,ttp berusahalah mJADI yg soleh.Bertemu yg solehah,solehahnya dia belum tentu kekal.Bertemu yg soleh, solehnya blh brubah..kerna si soleh dan si solehah juga adalah insan ...biasa.Perkahwinan adalah sebahagian drp proses untuk MENJADI, bukan MENCARI ::.

.:: Sedalam laut, dalam lagi sayangMu..Seluas langit, luas lagi kasihMu..Betapa kasih sayangMu mengatasi kemurkaanMu walau hambaMu sering melupakanMu..Namun Engkau masih mengurniakan nikmat yg tak ternilai harganya..Hinanya kami kerna melebihkan cinta makhluk melebihi cinta pdMu, ingatan pd mereka lebih berbanding ingat pd...Mu.Sedangkan tanpa rahmatMu, tiadalah kami didunia ini menikmati segala2nya ::.

.:: Kasih yang sejati anugerah Ilahi, hadirnya di jiwa bukannya kerana dipaksa..Cinta yang terjalin didilm diri manusia..Kesuciannya bagai sutera putih..Lautan cinta yang bersemi selami kasih Ilahi melahirkan ketaatan bknnya kemurkaan Tuhan..Temuilah seri di hati itulah cinta hakiki..andai engkau selami rahsia keimanan ::.

0 comments: